De Sousa & fils
De Sousa & fils
De Sousa & fils
De Sousa & fils
De Sousa & fils

Frankrijk, Champagne

De Sousa & fils

De Sousa & fils

Middenin de Côte des Blancs ligt het gerenommeerde Champagnehuis De Sousa & fils. In het pittoreske dorpje Avize, dat 40 kilometer ten zuiden van Reims ligt, woont de familie De Sousa al drie generaties lang. Oorspronkelijk is deze familie afkomstig uit Portugal. Grootvader Manuel de Sousa diende het Portugese leger en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog uitgezonden naar het noordoosten van Frankrijk. Nadat de oorlog voorbij was vestigde Manuel zich met zijn gezin in de Champagne. 

De vader van Eric, Antoine, kocht de eerste wijngaarden in 1935 en begon in 1949 met het maken van Champagne. In 1986 nam Eric het bedrijf van zijn vader over en breidde het geleidelijk uit naar de huidige tien hectare. De volgende generatie, zijn dochter Charlotte De Sousa, maakt zich klaar om het familiebedrijf over te nemen en in de voetsporen van haar grootvader en vader te treden. 

De wijngaarden zijn verdeeld over een veertigtal verschillende percelen. Deze liggen in de beste delen van de Côte des Blanc, rondom de dorpen Avize, Cramant en Oger. Het merendeel van deze percelen heeft de Grand Cru Status. Zo’n driekwart van de wijnranken heeft een leeftijd van veertig jaar of ouder. De ondergrond waarop deze wijnranken staan aangeplant bestaat hoofdakelijk uit krijt. Dankzij de hoge leeftijd van deze wijnranken in combinatie met de kalkrijke bodem hebben de Champagnes van De Sousa een rijke smaak. 

In 1999 begon de geleidelijke overgang naar biodynamische wijnbouw. Eric is ervan overtuigd dat door biodynamisch te werken de persoonlijkheid van de druif en bodem tot hun recht komen. Inmiddels zijn bijna al zijn Champagnes Demeter gecertificeerd.

De druiven worden handmatig geoogst en per perceel gevinifieerd. Naast dat er met respect voor de natuur wordt gewerkt in de wijngaarden, laat Eric ook in de wijnkelder de natuur zijn werk doen. De eerste gisting vindt plaats met de natuurlijke op de druif aanwezige gistcellen. Hierna volgt een tweede gisting en lange rijping op de fles. 

Op deze ambachtelijke wijze maken Eric en Charlotte De Sousa prachtige Champagnes die tot de absolute wereldtop behoren. 

Kaart De Sousa & fils

Bestellen

Het minimale bestelbedrag is € 75,00. U kunt bij ons veilig online bestellen, zowel met als zonder account.

Betalen

U kunt online betalen via:

  • iDeal
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal
  • American Express
  • AfterPay

Bezorgen

Uw bestelling wordt gratis bezorgd. Binnen de Randstad wordt uw bestelling door onze eigen bezorgdienst geleverd op de door u gekozen dag en tijdstip. Buiten de Randstad wordt uw bestelling binnen twee werkdagen via de pakketdienst geleverd.

Top