Verfrissend, gastronomisch en verrassend

Loire

Wijn uit Loire

Land
Frankrijk
Bekende stad
Tours
Beroemde wijnen
Sancerre, Pouilly-Fumé en Muscadet de Sèvre et Maine sur lie

Van Nantes tot Bourges, van het uiterste westen tot diep in Frankrijk is de Loire-vallei gelegen. De Loire wordt ook wel de tuin van Frankrijk genoemd. Deze titel heeft de Loire te danken aan de valleien, tuinen en prachtige kastelen aan weerszijden van de gelijknamige rivier. De wijngaarden liggen in het stroomgebied van de langste rivier van Frankrijk. De Loire heeft namelijk een lengte van maar liefst 1006 kilometer.

De Loire kent een lange geschiedenis. Het waren de Romeinen die 2000 jaar geleden de eerste wijngaarden aanplanten in Nantes. Daarna waren het vooral graven en monniken die ervoor zorgden dat de regio in ontwikkeling bleef. Men maakte slim gebruik van de Loire om de wijnen te vervoeren. Ook werden er via deze vaarroute verschillende communicatiekanalen opgezet. De wijnbouw floreerde. 

Zowel voor het klimaat als voor de bodem is er geen zelfde lijn te trekken. Vanuit zee strekt het gebied zich tot meer dan 300 kilometer landinwaarts. Bekende gebieden als Muscadet en Anjou liggen op oude gesteenten als graniet en leisteen. In Touraine bestaat de ondergrond uit bijvoorbeeld tufsteen, zand en kiezelhoudende klei. 

Niet alleen de bodem, maar ook het klimaat kent grote verschillen. Het meest kenmerkend voor de regio is de matigende invloed van de Loire en haar zijrivieren. In Nantes en Anjou zorgt de Atlantische Oceaan voor milde zomers en winters. Dieper het binnenland in vormen de heuvels in Saumur een scheiding tussen het gematigde zeeklimaat en het continentale klimaat in Touraine.

Beroemd zijn de Sauvignon’s uit het oosten van de Loire zoals Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Rondom de stad Tours vinden we karaktervolle en prettig geprijsde wijnen als Touraine en het iets onbekendere Haut-Poitou. En helemaal uit het westen komt een perfecte begeleider van Fruits de Mer, namelijk de Muscadet de Sèvre-et-Maine sur Lie.

Loire (19 items)


Soort wijn


Wijngebied


Prijs


Wijnbouw


Bestellen

Het minimale bestelbedrag is € 75,00. U kunt bij ons veilig online bestellen, zowel met als zonder account.

Betalen

U kunt online betalen via:

  • iDeal
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal
  • American Express
  • AfterPay

Bezorgen

Uw bestelling wordt gratis bezorgd. Binnen de Randstad wordt uw bestelling door onze eigen bezorgdienst geleverd op de door u gekozen dag en tijdstip. Buiten de Randstad wordt uw bestelling binnen twee werkdagen via de pakketdienst geleverd.

Top