Aan de voet van de bergen

Piemonte

Wijn uit Piemonte

Land
Italië
Bekende stad
Turijn
Beroemde wijnen
Barolo, Barbera d'Asti, Moscato d'Asti, Gavi, Nizza

In het noordwesten van Italië ligt Piemonte. In het hart van Piemonte ligt Turijn en de regio is befaamd om de productie van Barolo, Barbaresco en Barbera wijnen. De regio is in het noorden beschermd door de Alpen, in het zuiden dankt Piemonte haar bescherming aan de Apennijnen. Letterlijk vertaald betekent Piemonte dan ook “aan de voet van de bergen”. Deze beschermde ligging tussen de bergen heeft niet alleen een klimatologische invloed maar ook op het gebied van vroegere invasies. 

Groot is Piemonte geworden met de productie van de mousserende Moscato d’Asti. Naast de DOCG voor Moscato d’Asti is de regio binnen Italië het rijkst aan gecontroleerde en gekwalificeerde wijngaarden. De ligging nabij Frankrijk en het feit dat er van oudsher veel geïnvesteerd wordt in de wijnbouw en vinificatietechnieken maakt dat Piemonte altijd voorop loopt binnen de Italiaanse wijnindustrie. 

Eigenlijk is Piemonte een arme landbouwregio waar grootse wijnen vandaan komen. De bodem kenmerkt zich door een grote verscheidenheid. De ligging tegen de Alpen maakt dat de druiven ‘s nachts voldoende verkoeling hebben, hetgeen een uitstekend effect heeft op de frisheid van de wijnen. 

Binnen Piemonte heerst een continentaal klimaat. De Alpen en Apennijnen hebben grote invloed. Met name door de mist die binnen deze heuvels blijft hangen en zorgt voor verkoeling. De meeste wijngaarden voor Nebbiolo en Barbera liggen op het warme zuiden, de koeler gelegen wijngaarden worden gebruikt voor Dolcetto en Moscato. In hoogte variëren de wijngaarden tussen de 150 - 400 meter.

Beroemd en befaamd is Piemonte vanwege rode wijnen als Barolo en Barbaresco die van Nebbiolo druiven worden gemaakt en van Nizza, Barbera d’Asti en Barbera d’Alba wijnen die van Barbera druiven worden gemaakt. Daarnaast worden er schitterende witte wijnen als Gavi en Roero gemaakt en zacht zoete, licht mousserende wijnen als Brachetto d’Acqui en Moscato d’Asti.

Piemonte (21 items)


Soort wijn


Wijngebied


Prijs


Wijnbouw


Bestellen

Het minimale bestelbedrag is € 75,00. U kunt bij ons veilig online bestellen, zowel met als zonder account.

Betalen

U kunt online betalen via:

  • iDeal
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal
  • American Express
  • AfterPay

Bezorgen

Uw bestelling wordt gratis bezorgd. Binnen de Randstad wordt uw bestelling door onze eigen bezorgdienst geleverd op de door u gekozen dag en tijdstip. Buiten de Randstad wordt uw bestelling binnen twee werkdagen via de pakketdienst geleverd.

Top