Wereldklasse

Bordeaux

Wijn uit Bordeaux

Land
Frankrijk
Bekende stad
Bordeaux
Beroemde wijnen
Haut-Médoc, Margaux, Pomerol en Saint-Émilion

In het zuidwesten van Frankrijk ligt een van de beroemdste wijngebieden ter wereld: Bordeaux. 

De gelijknamige stad Bordeaux is de hoofdstad van het departement Gironde. In de stad zijn veel monumenten te vinden waaronder de Place des Quinconces. Dit is het grootste plein van Frankrijk met daarop het Monument aux Girondins, een zuil met twee monumentale fonteinen aan de voet.

Het wijngebied Bordeaux kent een lange geschiedenis. Een van de belangrijkste kwaliteitsverbeteringen kwam door een decreet van Napoleon III in 1855. Ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling werd de eerste classificatie van de regio opgericht waarbij de wijnen op hun verkoopprijs werden gewaardeerd. Hiermee werd het Grand Cru Classé systeem ingevoerd zoals we het heden ten dage nog steeds kennen. 

Een andere bijzondere historische gebeurtenis is van recentere datum. In 1976 werd het zogenaamde Judgement of Paris gehouden. Tijdens deze proeverij werden wijnen uit Californië en Bordeaux blind geproefd. Uiteindelijk scoorde een Amerikaanse wijn beter dan de beroemde wijnen uit Bordeaux. Dit zorgde voor een voor die tijd ongekende mediastorm die de vraag naar wijnen uit de Nieuwe-Wereld enorm deed stijgen.

In de Bordeaux heerst een gematigd warm zeeklimaat. De wijngaarden in de regio worden door pijnboombossen beschermd tegen invloeden uit zee zoals wind en regen. Het klimaat is wisselvallig, waardoor de wijnen per jaar grote verschillen kunnen vertonen. 

De bodem bestaat voornamelijk uit een dikke kleilaag met daar bovenop kiezel- en zandsteen in alle soorten en maten. Voor de productie van witte en zoete wijnen staan hierop Semillon en Sauvignon Blanc aangeplant. Maar Bordeaux is vooral beroemd om haar heerlijke rode wijnen, die voornamelijk van Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc druiven zijn gemaakt.

Bordeaux (18 items)


Soort wijn


Wijngebied


Prijs


Wijnbouw


Bestellen

Het minimale bestelbedrag is € 75,00. U kunt bij ons veilig online bestellen, zowel met als zonder account.

Betalen

U kunt online betalen via:

  • iDeal
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal
  • American Express
  • AfterPay

Bezorgen

Uw bestelling wordt gratis bezorgd. Binnen de Randstad wordt uw bestelling door onze eigen bezorgdienst geleverd op de door u gekozen dag en tijdstip. Buiten de Randstad wordt uw bestelling binnen twee werkdagen via de pakketdienst geleverd.

Top