Karaktervol

Côtes du Rhône

Wijn uit Côtes du Rhône

Land
Frankrijk
Bekende stad
Avignon
Beroemde wijnen
Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Condrieu

De Rhône-vallei is een belangrijk wijngebied in het zuidoosten van Frankrijk. Het gebied ligt aan weerszijden van de gelijknamige Rhône rivier. Zo ongeveer vanaf Lyon legt de Rhône-rivier 240 kilometer af tot aan de Rhône-delta. Deze delta mondt uit in de Middellandse Zee. Vanwege de grote verschillen in bodem en klimaat wordt de Rhône verdeeld in een noordelijk en in een zuidelijk deel.

Kenmerkend voor het grotere en meer producerende zuidelijke deel van de Rhône is de GSM-blend. De druiven die hiervoor gebruikt worden zijn Grenache, Syrah en Mourvèdre. Verder staan er witte wijndruiven aangeplant als Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Viognier en zelfs meer! Het kleinere noordelijke deel van de Rhône staat voornamelijk beplant met zeer kwalitatieve wijnranken als Syrah, Roussanne, Marsanne en Viognier. In totaliteit wordt maar 5% van alle wijn uit de Rhône in het noordelijke deel geproduceerd. Bekende appellaties binnen dit noordelijke deel zijn Saint-Joseph, Hermitage en Côte-Rôtie. 

Buiten Hermitage en Côte Rôtie zijn er nog verschillende gebieden waar allerlei soorten wijn worden gemaakt. Denk hierbij aan de bekende Condrieu, gemaakt van uitsluitend Viognier druiven. Het gebied wordt compleet gemaakt door Muscat de Beaumes-de-Venise. Dit is een zoete, versterkte wijn gemaakt van Muscat Blanc à petit grains druiven.

De bodem in de Rhône heeft een grote verscheidenheid, dit komt natuurlijk door de grootte van het gebied. In het noordelijke deel bestaat de bodem voornamelijk uit graniet. In het zuidelijke deel kent men rotsachtige zandgronden. Gebieden als Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras en Gigondas staan bekend om de zogenaamde Galets Roulés. Dit zijn grotere, ronde kiezelstenen die zijn afgezet door de Rhône-rivier. De Galets Roulés voeden zich overdag met warmte, om deze gedurende de nacht af te geven. Hierdoor worden de druiven langzaam en gelijkmatig rijp.

In het noordelijke deel van de Rhône heerst een continentaal klimaat. Dit wil zeggen warme zomers en koele winters. In het zuiden heeft de Middellandse Zee een grote invloed. Zo heerst in de zuidelijke Rhône een mediterraan klimaat. Dit mediterrane klimaat zorgt voor ideale omstandigheden om mooie wijnen te produceren, in de zomer is het er niet te warm en in de winter niet te koud.

Côtes du Rhône (36 items)


Soort wijn


Wijngebied


Prijs


Wijnbouw


Bestellen

Het minimale bestelbedrag is € 75,00. U kunt bij ons veilig online bestellen, zowel met als zonder account.

Betalen

U kunt online betalen via:

  • iDeal
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal
  • American Express
  • AfterPay

Bezorgen

Uw bestelling wordt gratis bezorgd. Binnen de Randstad wordt uw bestelling door onze eigen bezorgdienst geleverd op de door u gekozen dag en tijdstip. Buiten de Randstad wordt uw bestelling binnen twee werkdagen via de pakketdienst geleverd.

Top